Operaties

Voor de meest uiteenlopende operaties kunt u bij ons terecht. Wanneer uw huisdier geopereerd moet worden dan moet uw dier nuchter zijn. Dit houdt in dat hij of zij de dag voor de operatie vanaf 20:00 uur niet meer mag eten. Uw dier mag water blijven drinken totdat u hem of haar komt brengen.
Belangrijk: konijnen en cavia’s mogen niet nuchter zijn. Zij moeten altijd blijven eten. Wanneer u uw konijn of cavia komt brengen, neemt u dan ook een favoriete knabbel mee voor na de operatie.

Wij opereren op de volgende locaties: Rijswijk, Barendrecht en Rotterdam-Ommoord.  Mocht u geen vervoer hebben hiernaartoe dan kunt u even telefonisch contact met ons opnemen zodat wij kunnen overleggen over de mogelijkheden, bijvoorbeeld met de dierenambulance.

Castratie
Het castreren van uw huisdier heeft verschillende voordelen. Zo voorkomt u ongewenste nestjes en kunnen er gedragsmatige problemen worden verminderd. Er zijn echter ook enkele nadelen aan de castratie van uw huisdier. Zo is het onomkeerbaar en kan gedrag ook negatief beïnvloed worden. Bij honden kan de vachtstructuur na de castratie veranderen.

De castratie van uw hond, kat, konijn of fret kan vanaf een leeftijd van 6 maanden. Bij de castratie worden de zaadballen verwijderd middels een kleine snee. Daarna wordt de wond met oplosbaar hechtmateriaal gehecht waardoor de hechtingen niet verwijderd hoeven te worden. Bij katten en bij konijnen is de wond zo klein dat deze niet gehecht hoeft te worden.

Na de castratie kan uw huisdier de neiging hebben om aan te komen in gewicht. Het is dus belangrijk om uw hond, kat, konijn of fret minder eten of light voeding te geven, om te voorkomen dat uw huisdier te dik wordt.
Houdt u er wel rekening mee dat uw huisdier tot 6 weken na de castratie nog vruchtbaar kan zijn.

Twijfelt u nog of u uw hond wilt laten castreren, dan kunt u kiezen voor een chemische castratie. Dit is een onderhuids implantaat, wat hetzelfde effect heeft als een normale castratie. Echter, het heeft een tijdelijke werking van ongeveer 5 à 6 maanden tot maximaal 1 jaar. Dit is afhankelijk van welke variant u kiest.

Sterilisatie
Het steriliseren van uw huisdier heeft verschillende voordelen. Honden worden niet meer loops en poezen worden niet meer krols. Daarnaast voorkomt het ongewenste nestjes. Tevens vermindert sterilisatie het risico op baarmoederontstekingen en borstkanker.

Baarmoederontsteking komt nog steeds veel voor, er bestaan 2 vormen:

  1. Gesloten baarmoederontsteking: dit betekent dat de etter in de baarmoeder niet uit de baarmoeder weg kan. Dit is een gevaarlijke situatie omdat hierdoor de baarmoeder kan knappen!
  2. Open baarmoederontsteking: dit betekent dat de etter via de vulva uit de baarmoeder komt en dit stinkt enorm. Ook met deze vorm van baarmoederontsteking moet u zo snel mogelijk naar een dierenarts! Want ondanks dat de baarmoedermond open is, kan er vanaf de buitenkant niet worden gezien hoe vol de baarmoeder met etter zit. Dit betekent dat ook bij deze vorm van baarmoederontsteking de baarmoeder kan knappen, doordat er te weinig ruimte is om alle etter er uit te laten komen.

Als uw hond een baarmoederontsteking heeft dan resulteert dit vaak in een spoedoperatie. Tijdens deze operatie is de kans dat uw hond dit overleeft vaak 50 / 50. Dit omdat er dan een doodzieke hond onder narcose gebracht moet worden.

Nadelen van steriliseren omvatten o.a. dat teefjes een veranderde vachtstructuur kunnen krijgen en op latere leeftijd incontinent kunnen worden. Dit zien we vooral bij grotere rassen. Daarnaast is sterilisatie onomkeerbaar.

Bij de sterilisatie worden in principe alleen de eierstokken verwijderd. Dit zorgt ervoor dat de hormoonproductie vermindert waardoor de baarmoeder uiteindelijk verschrompelt. Mocht het tijdens de operatie nodig blijken dat de baarmoeder toch wel verwijderd moet worden (bijvoorbeeld omdat deze geïrriteerd is) dan wordt deze ook gelijk verwijderd.

Twijfelt u nog over de sterilisatie? Hier hebben wij de voor- en nadelen voor u opgesomd.
Wist u dat wij ook de laparoscopische sterilisatie aanbieden? Kijk hier voor meer informatie.

Verwijderen van bulten
Voor het verwijderen van een bult, dienen wij uw dier eerst op consult te zien. Wanneer wij een bult ontdekken dan prikken we het liefste eerst met een naald erin om te proberen te zien of het een vetbult, abces of vaste massa is. Eventueel kunnen wij cellen opsturen naar het laboratorium om een indicatie te krijgen over de soort massa.
Indien de massa inderdaad verwijderd moet worden (bijvoorbeeld als deze op een vervelende plek zit, steeds een infectie oplevert of gewoon om het zekere voor het onzekere te nemen) dan kunnen we u tijdens het consult al een prijsindicatie geven en een afspraak maken voor een operatie.

U kunt zelf kiezen of we de bult na de operatie opsturen naar een laboratorium om precies te weten om wat voor weefsel het gaat.

Gebitsbehandelingen

Voor het reinigen van het gebit van uw dier kunt u ook bij ons terecht. Bijvoorbeeld het verwijderen van tandsteen bij een hond of kat of het bijslijpen van kiezen bij konijnen en cavia’s. Indien het nodig is, kunnen wij ook tanden of kiezen trekken. Kijk hier voor meer informatie.
De gebitsbehandelingen vinden plaats in onze kliniek in Rotterdam Noord, Rijswijk en Barendrecht.

Overige operaties

Overige operaties zoals het amputeren van tenen of poten en andere operaties worden bij ons ook uitgevoerd. Graag zien wij u van te voren even bij een consult zodat we samen met u de aanpak kunnen bespreken.

dr. Woof! Veterinaire Dienstverlening staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 54592992.
Ons BTW-nummer is NL002028824B34
Creatie en realisatie door The MindOffice
Beoordeling van Dr. Woof op facebook.com: 4.4 uit 5 (59 beoordelingen)