Laparoscopische sterilisatie van de teef bij Dr.Woof: sneller, veiliger en minder na-pijn voor de hond.

Wanneer het niet de bedoeling is een nestje te fokken met een teefje is het om gezondheidsredenen soms aan te bevelen haar al op jonge leeftijd te laten steriliseren. Dit o.a. om de kans op het ontstaan van tumoren in de melklijsten (of te wel borstkanker) en baarmoederontstekingen zoveel mogelijk te voorkomen. Veel eigenaren zien op tegen deze operatie voor hun immers gezonde huisdier. Maar u en uw hond hoeven ook er geen pijn in de buik meer van te hebben!

Vanaf oktober 2016 opereren wij op met behulp van een kijkoperatie. Een techniek die humaan veel gebruikt wordt en nu gelukkig ook voor dieren steeds meer toegepast wordt. Dr.Woof heeft hier voor een zeer ervaren dierenarts aangenomen. Zij startte ruim negen jaar geleden met deze techniek in het midden van het land. Ondertussen heeft zij intern een collega opgeleid die nu de kijkoperatie uitvoert in Ommoord.

De voordelen voor de hond zijn groot. Bij de kijkoperatie maken we slechts twee kleine sneetjes van een halve cm. De hond mag direct na de operatie alweer rennen en spelen, heeft door de snel genezende kleine wondjes nagenoeg geen napijn. De hond hoeft geen kraag meer om of shirt aan. De kans op infectie van de buik of de wond is sterk verkleind omdat er slechts kleine steriele instrumenten de buik in gaan en helemaal geen vingers of handen meer. Inwendig hoeft er geen hechtmateriaal gebruikt te worden. Omdat de ingreep sneller verloopt hoeft de hond slechts kort onder narcose en is ze veel vlotter weer fit om naar huis te gaan. Tenslotte is het risico dat er bloedingen ontstaan sterk verkleind omdat er veel beter zicht op de buikorganen is.

Kortom, wij zijn bijzonder trots en blij dat wij u de laparoscopische sterilisatie voor de hond aan kunnen bieden!
Vanwege de zeer korte narcose is de kijkoperatie voor kortsnuiten (brachycephalen) zeer aanbevolen. Reuen met 1 of 2 testikels in de buik(in plaats van in het zakje) komen ook in aanmerking voor de laparoscopie.

Wij adviseren teven met een volgroeid gewicht van onder de 20 kilo voor de eerste loopsheid, dus met 6 maanden te laten steriliseren. Zwaardere teefjes, en teven die een blaasontsteking of vaginitis hebben doorgemaakt, laten we liever 1x loops worden. Drie maanden na de loopsheid is dan een mooi tijdstip voor de operatie.

N.B. Voor teefjes onder de vier kilo (en voor poezen) zijn de voordelen van de laparoscoop wat ons betreft niet altijd meer benoembaar. Wij steriliseren deze teefjes meestal met de "kattenmethode". Dat betekent slechts één kleine snede van nog geen cm. lang. Met behulp van een soort haaknaaldje worden de eierstokjes buiten de buik gehaald en daar afgebonden. Ook lekker snel, en slechts één gaatje!

Voor meer informatie en prijzen kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen!

Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van sterilisatie in het algemeen?


Wendy Dijstra

Mijn naam is Wendy Dijkstra en ik werk sinds januari 2015 bij dierenkliniek Dr. Woof!. Na mijn afstuderen in 2004 in Utrecht heb ik bij diverse dierenklinieken gewerkt. Aanvankelijk heb ik naast gezelschapsdieren ook paarden behandeld. Gaandeweg ontdekte ik dat, hoewel ik paarden nog steeds prachtige dieren vind, mijn interesse als dierenarts het meest uitgaat naar de gezelschapsdieren. Hierin vind ik voldoende uitdaging tot verdere kennisverdieping.

Laparoscopie team

Dierenarts Wendy Dijkstra en paraveterinair Lizzy Doejaaren

Meer informatie





* verplichte velden

Meer weten over
de voor- en nadelen?


Lees verder
dr. Woof! Veterinaire Dienstverlening staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 54592992.
Ons BTW-nummer is NL002028824B34
Creatie en realisatie door The MindOffice
Beoordeling van Dr. Woof op facebook.com: 4.4 uit 5 (59 beoordelingen)