Nieuws - Actueel - Informatie

Brucella canis bij honden

Brucella canis bij honden in Nederland

Juni 2024

Kattenziekte-uitbraken in Nederland:

voorkom dat ook jouw kat ernstig ziek wordt!

Op dit moment worden er met regelmaat kattenziekte-uitbraken in Nederland vastgesteld. Deze zeer besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door een virus – het feline panleukopenievirus (FPV) - dat via de ontlasting kan worden overgebracht. Een kat die met dit virus besmet is, kan dus andere katten hiermee infecteren. Overigens hoeft er niet persé rechtstreeks contact van een kat met besmette ontlasting plaats te hebben, als eigenaar kun je het virus ook onder je schoenen of via je kleding je huis binnenbrengen. Tevens is het virus zeer resistent en kan buiten de kat zelfs maandenlang overleven.

Loopt mijn kat gevaar?

Elke kat, zelfs binnenkatten, kunnen besmet raken met het kattenziektevirus. De eerste symptomen zijn meestal niet willen eten, sloomheid, braken en diarree. Het virus kan zelfs ongeboren kittens besmetten via hun moeder. Er bestaat geen geneesmiddel voor de ziekte, alleen de symptomen kunnen bestreden worden. De ziekte is in vele gevallen dodelijk voor ongevaccineerde dieren.

Hoe kan ik mijn kat beschermen?

De beste manier om de kans op de ziekte te verkleinen is door je kat tegen de ziekte te laten vaccineren. De eerste vaccinatie wordt aangeraden als je kitten 8-9 weken oud is. Om een goede weerstand te krijgen, is het belangrijk dat op de leeftijd van 12-13 weken én ergens tussen de 6 tot 12 maanden leeftijd nogmaals tegen kattenziekte wordt gevaccineerd. Daarna is het voldoende als deze vaccinatie elke 3 jaar wordt herhaald. Door je kat op tijd te laten (her)vaccineren, kun je de kans sterk verkleinen dat je kat ernstig ziek wordt of zelfs komt te overlijden.

Als er sprake is van een kattenziekte-uitbraak zijn er aanvullende adviezen. Het is dan verstandig om je kitten nog een keer extra te laten vaccineren op de leeftijd van 15-16 weken en nogmaals op 6 maanden leeftijd. Voor katten die hun kittenvaccinaties plus vaccinatie op 6-12 maanden leeftijd hebben gehad, is eens per drie jaar vaccineren voldoende. Zelfs tijdens een kattenziekte-uitbraak!

Wat moet/kan ik nu doen?

Allereerst: zorg ervoor dat de vaccinatie van je kat tegen kattenziekte up-to-date is. Informatie over de laatste vaccinatie(s) is meestal terug te vinden in het vaccinatieboekje/dierenpaspoort van jouw kat. Heeft je kitten nog niet alle herhalingsvaccinaties gehad (inclusief de vaccinatie op de leeftijd van 6-12 maanden)? Of is de vaccinatie tegen kattenziekte van jouw oudere kat bijna drie jaar of zelfs langer geleden? Maak dan snel een afspraak voor een herhalingsvaccinatie, zodat jouw kat optimaal beschermd blijft. Kun je de informatie niet terugvinden of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: wij hebben in ons computersysteem staan wanneer wij jouw kat voor het laatst tegen kattenziekte (en andere ziektes) hebben gevaccineerd en kunnen speciaal voor jouw kat een vaccinatie-advies op maat geven.



Vacatures beschikbaar!



We zijn momenteel op zoek naar een dierenarts ! Klik hier voor meer informatie.
Dierenartsen die al lang in het vak zitten, onervaren dierenartsen en herintreders zijn ook van harte welkom om te solliciteren!



Augustus 2018
Dr. Woof in de top 7 beste dierenartsen in Zoetermeer!

Wauw wat zijn we vereerd: we behoren tot de top 7 beste dierenartsen in Zoetermeer! Bedankt voor alle stemmen.

Klik hier voor het volledige artikel.




Juli 2018
Hittegolf: pas op voor heet asfalt!

Er is deze week een hittegolf in Nederland en dit betekent ook dat bijv. het asfalt zeer heet kan worden. Pas dan op wanneer u uw hond gaat uitlaten en vermijd wandelen over asfalt, vooral tussen 12:00 en 18:00!

Lees hier meer informatie over dit onderwerp.


Bron: ANP


Warme dagen! Heerlijk, maar let op!

Geniet u ook zo van deze warme dagen?
Naast het heerlijke zonnetje, het terrasje en het koele drankje, zijn er ook risico's.

Let er bijvoorbeeld op dat u uw huisdier niet even in de auto achterlaat. Ook niet voor een paar minuten. Het kan namelijk al na 10 min warmer worden dan 40 graden in de auto!! Het maakt niet uit of het raam op een kiertje staat.

Hou er ook rekening mee dat de dieren alleen kunnen zweten via de pootjes en kunnen dus snel oververhit raken omdat ze minder goed de warmte kwijt kunnen.


Tekenseizoen
***Handige Tip!!

Bayer PetCare NL heeft een app ontwikkeld: de Tekenscanner. Hiermee kunt u kosteloos een teek opsturen en deze wordt voor u nagekeken op een aantal ziekten. In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe het in z'n werk gaat.


Leptospirose

Vaccineren doen we tegenwoordig tegen een aantal ziekten, waaronder Leptospirose (ook wel Ziekte van Weil).
Hoeveel weet u eigenlijk van deze ziekte? Via deze link kunt u uzelf testen over de kennis van de ziekte d.m.v. een korte quiz en daarnaast wordt er allerlei nuttige informatie gegeven.


Juni 2018
Locatie Rijswijk gaat van start!!


En we zijn van start gegaan met de operaties op onze nieuwe locatie in Rijswijk!
Afspraken voor operaties kunnen telefonisch gemaakt worden via 010-7900510


Vakantie, heerlijk, we hebben er al zin in!

 

Neemt u uw huisdier mee op vakantie? En weet u wat er nodig is om met uw dier de grens over te gaan?
In dit vakantiegidsje staan tips over op vakantie gaan met uw huisdier. O.a. informatie over ontwormen en ontvlooien en tips & trucs voor onderweg. Kom bij ons langs om het gratis gidsje op te halen!
Daarnaast is het altijd handig om de website van het LICG te raadplegen. Uiteraard kunt ook contact met ons opnemen voor vragen.

Pas op met kantelramen!

Door het heerlijke weer gooien mensen hun ramen open en deuren open, maar helaas maken de katten daar gebruik van. Zelfs een kantelraam op een kiertje is niet veilig voor de kat. Eigenaar vertrekt van huis, zet het kantelraam open met goede bedoelingen en de kat ziet zijn kans. Het komt jammer genoeg best vaak voor dat we een kat aantreffen die uren vast heeft gezeten tussen het kantelraam. Door het vele wrikken om los te komen kunnen ze erg veel schade aan zichzelf richten, vaak onherstelbaar. Let dus goed op met het openzetten van deuren en ramen, uw kleine dondersteen kan zomaar zijn kans schoon zien !


Mei 2018
De warme dagen komen er weer aan!


Dit betekent: ijsjes, terrasjes, waterpret etc, etc. Super leuk allemaal maar soms wat minder leuk voor onze huisdieren.
Hou er rekening mee dat de dieren alleen kunnen zweten via de pootjes en kunnen snel oververhit raken omdat ze minder goed de warmte kwijt kunnen. Geef uw dier wat meer schaduw en verkoeling, zorg dat er altijd drinken beschikbaar is en dat uw dier zich niet te veel inspant. De pootjes in het water zetten kan ook helpen voor afkoeling.
Laat uw huisdier nooit alleen in de auto achter! De temperaturen in de auto kunnen tot zeer hoge waarden oplopen en kan dus dodelijk zijn!
Oververhitting kunt u herkennen aan: veel hijgen, kwijlen, zeer warm aanvoelen, rode slijmvliezen, buiten bewustzijn raken.

Via deze link vindt u nog 8 tips over “honden en warm weer”.

Ook konijnen kunnen erg last hebben van hitte, hier een handige website over dit onderwerp.

Voor vragen over dit onderwerp kunt u bij ons terecht via 010-7900510.

Sneak preview Rijswijk!

Rijswijk gaat verhuizen en wel een heeeeeeel stuk verderop, namelijk één pand verder ! Hier alvast een Sneak Preview van onze mooie nieuwe locatie. Zoals u ziet is het bijna klaar en daarom houden wij 6 Juni een openingsdag !


Laparoscopische sterilisatie




Laparoscopische sterilisatie: sneller, veiliger en minder napijn voor de hond.
Klik hier voor meer informatie of maak telefonisch een afspraak via 010-7900510.


April 2018
Is het ouderdom of is het misschien het gebit?



Al snel worden veel problemen verklaard vanwege ouderdom, maar is dit altijd zo?

Vaak sluipt het er geleidelijk in, eigenaren zien het niet totdat plots iemand die lang niet over de vloer is geweest ze erop wijzen.
• Tekenen van vermageren
• Vaak de brokken uitbraken (“zal wel last hebben van haarballen”).
• Eet liever blik dan brokken (“zal wel verwend zijn”).
• Slecht onderhouden vacht (“tja, ze wordt oud he”).
• Knarsetanden.
• Meer likken aan de bek.
• Snotneus, vuile ogen.
Veel dieren kunnen pijn goed verbergen en laten het pas zien, als het daadwerkelijk heel erg is.

Kom naar Dr. Woof voor een gratis gebitscontrole zodat we eventueel verergering van gebitsproblemen kunnen voorkomen.
Hier hoeft u geen afspraak voor te maken, kom gerust langs in één van onze inloopspreekuren.

Maart 2018
Brrr...wat is het koud!

Niet alleen voor ons is het koud maar ook voor de dieren. Daarom is het verstandig om een extra oogje in het zeil te houden deze dagen. In dit artikel vindt u terug waar u het beste op kan letten.

**Breaking news!!

Onze locatie in Rijswijk gaat uitbreiden en deze week zijn de verbouwingen van start gegaan. We zullen u uiteraard op de hoogte houden van deze ontwikkelingen!




Februari 2018
Maand van het gebit!

Februari is de maand van het gebit! U ontvangt 10% korting op een gebitsbehandeling wanneer u deze in februari laat uitvoeren. Bel ons op 010-7900510 voor een afspraak!


...
dr. Woof! Veterinaire Dienstverlening staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 54592992.
Ons BTW-nummer is NL002028824B34
Creatie en realisatie door The MindOffice
Beoordeling van Dr. Woof op facebook.com: 4.4 uit 5 (59 beoordelingen)