Infotheek

Hartruis bij uw huisdier

Tijdens elke checkup wordt meestal ook naar het hart van uw huisdier geluisterd. Hierbij kan het voorkomen dat we een hartruis constateren. Wat is dit? En wat moeten we hiermee doen?

Een hartruis is in feite een werveling in het bloed. Normaal stroomt het bloed mooi in een rechte lijn door de bloedvaten en het hart. Wanneer het hart een andere vorm heeft of een van de kleppen werkt niet goed, kan de bloedstroom verstoord worden.
Er zijn dus verschillende oorzaken van een hartruis. Deze kunnen we opsporen door middel van een echo van het hart. Een cardioloog zal dan het gehele hart beoordelen en zoeken naar het probleem.

Hartaandoeningen kunnen soms behandeld worden met medicatie die het hart ondersteunen bij het pompen, de bloeddruk wat verlagen en een overschot aan vocht afvoeren.

Voor meer interessante informatie van de Universiteit Utrecht, kunt u op deze twee links terecht:

  

Hyperthyreoïdie

Een van de ziekten die op latere leeftijd bij de kat kan voorkomen is een te hard werkende schildklier, oftewel, hyperthyreoïdie.

Symptomen
Typische klachten zijn veel eten en steeds vragen om eten maar toch afvallen, veel drinken en veel plassen, braken, onrustig, druk of zelfs agressief gedrag. De gemiddelde leeftijd waarop deze klachten zich voordoen is 13 jaar. Op onderstaande foto ziet u een typische magere kat die hyperthyreoïdie heeft.

Diagnose
Om de ziekte vast te stellen, combineren we de klachten met een bloedonderzoek. In het bloed zullen we het schildklierhormoon T4 bepalen. Als deze verhoogd is, is er hoogstwaarschijnlijk hyperthyreoïdie aanwezig. Soms is een vergrote schildklier ook te voelen in de hals.
Bovendien bestaat er een scan waarbij met behulp van radioactief jodium de overactieve schildklier in beeld kan worden gebracht.

Behandeling
In feite is er een tumor van de schildklier aanwezig, deze is vaak goedaardig. Er bestaan verschillende behandelingen en deze hangen af van de ernst van de klachten en de patiënt zelf. De schildklier kan worden bestraald, er is medicatie om de productie van het schildklierhormoon te dempen, de schildklier kan operatief verwijderd worden en/of er kan een jodiumarme voeding worden opgestart.


Bron: Advanced Veterinary Medical Imaging (www.avmi.net)

Grasaren

Wat zijn grasaren en waarom zijn ze zo vervelend ?
Als gras niet gemaaid wordt en op natuurlijke wijze tot bloei kan komen, zullen in de maanden juni, juli en augustus aren ontstaan. Omdat er aan een grasaar een scherpe punt zit met "weerhaakjes" kunnen ze het lichaam binnendringen en er niet meer uitkomen. Het lichaam ziet deze aren als lichaamsvreemd materiaal en waardoor er een ontsteking ontstaat. De verschijnselen die optreden kunnen sterk uiteenlopen. Dit is afhankelijk van de plaats waar de grasaar zich bevind en kan van "onschuldig" naar zeer ernstig verlopen. Deze aren kunnen blijven steken in het oor, in de neus, in de keel of tussen de tenen/in de zoolkussens. Een grasaar kan eenmaal in het lichaam zich gaan verplaatsen en kan zo terechtkomen bij bijvoorbeeld het trommelvlies, longen, hart, enz. Dit kan ernstige gevolgen hebben.

Wat kan je eraan doen ?
Voorkomen is beter dan genezen. Probeer zoveel mogelijk gebieden met wild groeiend gras te vermijden. Gras in bermen wordt ook niet altijd gemaaid waardoor het gras de kans krijgt om tot volle bloei te komen. Controleer na iedere wandeling je hond op grasaren. Voel met je handen over de vacht en controleer ook goed de voeten, oksels, neus, oren en goed tussen de teentjes voelen.

Houd ook het gedrag van uw hond goed in de gaten. Als je hond plotseling veel gaat niezen, hoesten of met zijn hoofd schudt, zou dit kunnen betekenen dat hij last heeft van een grasaar. Ook kan de hond veel gaan likken op één plek, bijvoorbeeld tussen de tenen of aan zijn staart, dan kan dat ook een indicatie zijn.


Is mijn huisdier te dik?//


Natuurlijk kijken we altijd naar het cijfer op de weegschaal, maar wist u ook dat het daarnaast heel belangrijk is om naar uw huisdier zelf te kijken en vooral te voelen?
Er bestaat een scoringssysteem waarin we dieren kunnen plaatsen, namelijk de Body Condition Score. Deze gaat van 1 tot 9, waarbij 1 zeer mager is en 9 obesitas betekent. Er wordt altijd gestreefd naar een score van 4-5, waarbij we net de wervelkolom en de ribben kunnen voelen.

Waarom is het zo belangrijk dat uw huisdier niet te dik wordt?
Net als bij mensen, is o.a. het risico op suikerziekte, gewrichtsproblemen en leververvetting hoog. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om het gewicht in de gaten te houden.

Om te voorkomen dat uw dier een hollebollegijsje wordt en eventueel zelfs om uw dier te laten afvallen, moet de balans tussen beweging en voeding goed zijn. Laat uw hond minimaal 2x per dag uit gedurende minimaal 15 minuten, speel een aantal keer per dag minimaal 5-10 minuten met de kat en verdeel kleine porties voeding over de dag (het liefst 3-4x per dag voeren).
Daarnaast bestaan er speciale diëten die gebaseerd zijn op dieren met overgewicht. Vraag er naar in de dierenwinkel of neem contact op met ons!

Twijfelt u of uw dier te dik is? Kom langs op consult in één van onze inloopspreekuren en dan kan de arts uw dier volledig onderzoeken.

Lees ook het artikel van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht.De ziekte van Cushing

Veel drinken en veel plassen. Dat zijn de symptomen die bij veel aandoeningen kunnen passen. Dan doen we meestal bloedonderzoek om wat aangrijpingspunten te hebben en gerichter te kunnen zoeken en eventueel meteen te behandelen.

Aanvullend op die klachten kunnen symptomen voorkomen zoals veel eten, een bolle buik, een steeds dunner wordende vacht en vermageren. Dan vermoeden we de ziekte van Cushing. Dit komt vooral bij honden voor (zie onderstaande foto).

Diagnose
Deze ziekte kunnen we vaststellen middels bloedonderzoek, urineonderzoek en beeldvorming (echo). Er wordt een te hoge waarde Cortisol gevonden in het bloed en de urine. Daarnaast worden door middel van echo de bijnieren beoordeeld.

Cortisol is het stresshormoon en wordt geproduceerd door de bijnier. Het is dus verhoogd bij momenten van stress en onrust en wanneer de hond de ziekte van Cushing heeft. Deze ziekte komt door langdurig gebruik van corticosteroïden, een tumor in de hersenen (hypofyse) of door een tumor in de bijnier. Dit onderscheid is belangrijk bij de juiste behandeling van de ziekte.

Behandeling
Ongeveer 85% van de gevallen heeft een tumor in de hersenen en deze vorm is te behandelen met een operatie of medicatie die de productie van cortisol zal verlagen. Na de start van de behandeling is het belangrijk om de cortisolwaarde goed in de gaten te houden, want een te lage waarde kan ook levensgevaarlijk zijn!
Wanneer de bijnieren afwijkend zijn en daardoor meer cortisol produceren, kan er chirurgisch worden ingegrepen. Deze beslissing moet altijd in overleg met de dierenarts en een correcte afweging van de voor- en nadelen van zo'n ingreep.Krijg nou wat?! De poes heeft enorme borsten gekregen!


Het zou goed kunnen dat de kat het Dolly Parton Syndroom heeft, in medische termen fibroadenomateuze hyperplasie genoemd. Dit ontstaat wanneer de kat onder grote invloed staat van het hormoon progesteron. Het kan zowel bij de poes als de kater voorkomen.
Het hormoon progesteron is hoog wanneer een poes drachtig is, schijndrachtig is of de poezepil krijgt. Soms krijgen katers ook medicatie gebaseerd op dit hormoon. De melkklieren zullen dan enorm gaan zwellen.

>> Bij wie komt het syndroom het meeste voor?
We zien het het vaakst bij poezen die de poezepil krijgen. Daarnaast hebben poezen die vaak krols zijn, drachtig zijn of schijnzwanger zijn, een grotere kans op deze ziekte.

>> Wat zijn de symptomen?
Ten eerste zijn de melkklieren erg gezwollen. Dit is in een vroeg stadium nog niet pijnlijk, maar op de lange termijn bij ontsteking, zal het steeds pijnlijker worden. De kat zal dan ook wat lustelozer worden en soms ook koorts vertonen.>> Hoe behandelen we dit?
De bron van de progesteron moet worden weggenomen. Dit betekent meestal dat de poezepil gestopt moet worden, de poes gesteriliseerd moet worden en/of erg aangetast melkklierweefsel verwijderd moet worden.

Heeft u vragen/opmerkingen over dit onderwerp? Neem dan even contact met ons op.


Kattenkrabziekte

Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, namelijk Bartonella henselae. Het wordt overgedragen door een krab of beet van een kat. Katten dragen deze bacterie vaak bij zich door de besmetting van vlooien of vlooienpoep.

Wanneer katten zijn besmet met Bartonella, worden ze meestal niet ziek. Ze kunnen het zelfs 2 jaar bij zich dragen.
Katten die een lagere weerstand hebben, kunnen wel ziek worden en o.a. deze klachten kunnen ontstaan: koorts, opgezette lymfeknopen, tandvleesontsteking, oogontsteking, blaasontsteking, ontsteking thv de hartkleppen.
De hond en de mens zijn ook gevoelig voor deze bacterie en kunnen vergelijkbare klachten krijgen.

>> Hoe kunnen we deze ziekte opsporen?
Door middel van bloedtesten kunnen er antigenen en antistoffen worden opgespoord. Maar het is mogelijk dat een besmette kat toch negatief test.

>> Hoe wordt deze ziekte behandeld?
Een besmette kat met klachten kan worden behandeld met een langdurige antibioticakuur.

>> Hoe verklein ik het risico op een besmetting?
Belangrijk is om maandelijks te ontvlooien en een kat bij voorkeur binnen te houden. Ook moeten krabben en beten van katten worden voorkomen. Wanneer je toch gebeten of gekrabd bent, is het belangrijk om deze wonden meteen schoon te maken en te desinfecteren.

Wilt u meer informatie hierover? Neem even een kijkje op de website van het RIVM.
Of voor vragen met betrekking tot uw huisdier, kunt u uiteraard bij ons terecht.


Gebitsproblemen


Bij honden en katten komt tandplak en tandsteen helaas vaak voor. Met name kleine hondenrassen, zoals de Yorkshire Terriër of de Chihuahua, zijn snel de dupe van tandproblemen. Problemen met tanden en/of tandvlees kunt u onder andere herkennen aan de volgende 11 signalen:

1) Stank uit de bek
2) Tanden bedekt met tandsteen
3) Minder eetlust en/of gewichtsverlies
4) Loszittende tanden
5) Kwijlen
6) Pijnlijke reactie bij aanraking van de bek
7) Bloedingen in de mond
8 ) Veel drinken
9) Knarsetanden of klapperen met de tanden
10) Met de kop over de grond schuren
11) Klapperen met de oren

Verdenkt u 1 of meer signalen bij uw dier ? Kom dan langs bij één van onze locaties voor een gratis gebitscontrole!
Lees hier meer over een gebitsbehandeling.


Bron: gilbertsvillevet.com


Leishmania bij de hond


Leishmania is een parasiet (volledige naam: Leishmania infantum) die wordt overgedragen door zandvliegjes. Deze zandvliegjes komen alleen voor in gebieden waar de omgevingstemperatuur rond de 20 graden Celcius is (zie de figuur).
Het kan vaak maanden tot zelfs jaren duren voordat besmette honden klachten krijgen. Voorbeelden van klachten zijn vermageren, opgezette lymfeknopen, huiduitslag typisch op de oorschelpen, neus en buik, kale plekken, verdikking van de huid, verminderde eetlust.
Ook mensen kunnen Leishmania krijgen wanneer zij worden gebeten door zandvliegjes die de parasiet met zich meedragen.

Hoe sporen we deze ziekte op?
Door middel van bloedonderzoek kunnen we zien of het lichaam in contact is geweest met de parasiet. Maar het kan soms maanden duren voordat de antistoffen in het bloed te detecteren zijn.
Daarnaast is de parasiet onder de microscoop te zien. Dan moeten er biopten van bijv. lymfeknopen of beenmerg genomen worden.
Als laatste is de PCR test op lymfeknopen of beenmerg nog betrouwbaar om de ziekte op te sporen.

Is er een behandeling?
Wanneer er antistoffen ontdekt zijn in het bloed van uw hond, hoeft uw dier hier niet per se voor behandeld te worden. Het heeft vaak alleen zin als de hond klachten heeft.
Voor vragen of opmerkingen over de behandeling of over andere aspecten van deze ziekte, neem even contact met ons op.

Hoe voorkomen we besmetting?
Ten eerste kunnen de gebieden waar de zandvlieg het meest voorkomt, worden vermeden (zie de onderstaande kaart) en houdt de hond binnen tijdens zonsopgang en zonsondergang. Ook bestaan er middelen die de zandvliegjes bestrijden zoals de Scalibor band, Advantix en Vectra. Maak daarnaast gebruik van horren en/of een klamboe.

dr. Woof! Veterinaire Dienstverlening staat ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 54592992.
Ons BTW-nummer is NL.1804.388.27.B01
Creatie en realisatie door The MindOffice
Beoordeling van Dr. Woof op facebook.com: 4.4 uit 5 (59 beoordelingen)